Ca la orice produs nou apărut pe piață – și nu doar din cauza asta, sunt câteva întrebări din partea celor interesați pe care le auzim frecvent. Am făcut o listă cu aceste întrebări și am încercat în cele de mai jos să vă răspundem cât mai scurt dar la obiect posibil.
Dacă în cele de mai jos nu ai găsit răspuns la întrebarea te, te rugăm să ne scrii un mesaj la adresa de e-mail contact@placidepaie.ro și îți promitem că vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.
Fiind nou pe piață, produsul este doar un experiment sau este ceva sigur și durabil?
Plăcile de paie au apărut pe piață în anul 2022. Înainte de a se promova și a fi pus în vânzare s-au făcut nenumărate teste în hala de producție. Dorința noastră a fost să putem oferi celor interesați într-adevăr un produs ecologic, la un preț echitabil. În cele din urmă, plăcile de paie au fost testate și într-un laborator de specialitate din Budapesta, astfel produsul devenind oficial un produs natural (ecologic) de termoizolare. Rezultatele oficiale ale testului le puteți vedea dacă descărcați fișa tehnică. (descarcă AICI!)
Paiele fiind atât de inflamabil, nu e pericol de incendiu?
Știm cu toții că paiele și hârtia (ca să facem o comparație simplă) sunt extrem de inflamabile. Dacă ne gândim la cum arde o bucată de hârtie față de cum arde o cartre, am putea realiza că situație este asemănătoare și cu paiele. Firul sau un mănunchi de paie ar arde instant, dar plăcile sunt atât de comprimate, presate, încât firele de paie nu mai primesc oxigenul necesar arderii, astfel nu poate arde, sau ar arde extrem de încet.
Dacă am lua o placă de paie și l-am arunca în foc, ar arde ața cu care este cusută (și o ține presată – de fapt doar prelungește timpul în care placa rămâne presată) iar placa s-ar desface și ar arde. Însă toate aceste lucruri nu se pot întâmpla dacă aplicăm și finisăm plăcile de paie în mod corect! Despre modul corect de aplicare am scris AICI! Pe scurt : între perete și termoizolație NU trebuie să fie aer (ar avea efect de horn, ar duce la formarea punților termice, deci implicit la formarea condesului), iar plăcile de paie OBLIGATORIU se tencuiesc (se poate și cu lut și cu var, însă pe exterior este recomandat tencuiala de var, acesta fiind mai rezistent la intemperii). Stratul de minim 1 cm de tencuilă protejează plăcile de foc mai bine ca orice altă soluție de ignifugare! Vezi un test de rezistență la incendiu AICI!
Nu își fac cuib șoarecii?
Bineînțeles că, dacă e paie imediat asociem produsul cu rozătoarele. Într-un fel este de înțeles, pe de altă parte credem că în viața de zi cu zi sunt multe alte lucruri de care ar trebui să ne temem (de exemplu hrana procesată pe care o cumpărăm). Nu suntem aici pentru a judeca deciziile altora și revenind la oile (sau rozătoarele) noastre, trebuie spus că în cazul unei aplicări corespunzătoare al plăcilor de paie, dar mai ales în cazul unei finisări corecte, nu ar trebui să aveți probleme cu rozătoarele. Referitor la modul de aplicare, găsiți informații AICI însă pe scurt : cu plăci care acoperă etanș suprafața peretelui și cu o tencuială de var (varul având și rol antiseptic) aplicată pe toate părțile expuse ale termoizolației, nu veți avea probleme cu rozătoarele.
De altfel, se pot lua măsuri suplimentare (din punctul nostru de vedere inutile), cum ar fi aplicarea unei plase metalice cu ochiur1 mici. Nici măcar nu ar trebui aplicată pe toată suprafața, decât la îmbinarea elevației cu peretele – cam 30 cm, la streașină, care într-adevăr este un punct sensibil în ceea ce privește rozătoarele, dar la orice fel de casă – și eventual pe lângă geamuri, glafuri. Trebuie luat în vedere că, plasa metalică poate rugini mai repede în contact cu tencuiala de var
Cu ce se prinde de perete?
Pentru plăcile de paie in nici un caz nu se folosește adeziv sau nu se vor aplica în tencuială proaspătă.
Plăcile de paie se fixează cu cuie și dibluri (dotate cu rozete) din plastic (acestea sunt ideale, dar se pot folosi și dibluri de plastic cu cuie metalice însă din cauza metalului poate apărea punte termică, deci peste cui, in gaura diblului se recomandă un dop cu rol termoizolant) sau in cazul caselor din lemn (grinzi, bârne, scândură, etc) se pot folosi rozete de polistiren cu șuruburi de lemn, dar neapărat să aplicați un dop din material termoizolant peste capul șurubului in gaura rozetei.
Ce fel de „zidării” pot fi termoizolate cuu plăcile de paie?
In principiu orice perete construit din material natural (lut, lemn, cărămidă arsă, light-straw, etc
În afară de fațade unde se mai pot aplica plăcile de paie?
Cu plăcile de paie se poate termoizola pereții unei case, planșeul dar și între, sau chiar deasupra căpriorilor. Întotdeauna să vă asigurați că termoizolația este ferită de umiditatea excesivă (streașină, soclu și tencuială adecvată pe pereți respectiv folie anticondens, barieră de vapori la planșeu sau acoperiș) și recomandăm minimum un strat de 1 cm de tencuială (ideal ar fi pe bază de var și lutul își face efectul) care oferă protecție împotriva incendiului și al rozătoarelor, insectelor
Cum se pot finisa plăcile de paie?
Un avantaj al plăcilor de paie este faptul că montarea dar mai ales finisarea (tencuirea) acestora se poate face foarte simplu și chiar ieftin.
Cel mai ieftin (dar și eficient) mod de finisare este cu tencuiala de var. Nisip (3 părți) și var pastă (1.5 părți) amestecat în betonieră cu apă.
De altfel și la asta se poate economisi (fără a face rabat la calitate, eficiență), tencuind cu lut (din proximitatea șantierului) cu condiția că în straturi sa se adauge succesiv var pastă, ultimul, cel de finisaj (și vopseaua) să fie pe bază de var.
Pretențioșii pot apela la tencuieli naturale prefabricate de la Caminota, Kerakoll sau Natural paint (Kreudezeit)
Important este ca in orice caz, finisajul sa fie din material natural, permeabil. Să “respire”; pereții.
Se desface placa după ce o tăiem (fiind tăiată astfel ața)? Cât de rezistentă este ața?
În primul rând ața este compusă din bumbac și poliester. Are o rezistență la rupere de 100 kg/mp. Pe de altă parte, firele din paie sunt extrem de comprimate. Chiar dacă tăiem placa (astfel și ața), la marginea tăieturii tinde să se desfacă…insă o va face foarte incet și este suficient timp ca marginea să fie cusută manual, dar această intervenție este necesară maidegrabă acolo, unde tăietura este în alt unghi decăt de 90 grade…
Oricum este recomandat ca după tăierea plăcii (redimensionare) placa să fie aplicată cât mai repede posibil.
Nu apar poduri termice între plăci?
Plăcile de paie SSH TERRA sunt ușor maleabile. Cu o ușoară compactare (bătătorire manuală sau cu ajutorul unei scânduri) ele se îmbină suficient de bine ca să nu apară poduri termice.