Skip to content
Home » Mod de aplicare

Mod de aplicare

În principiu, modul de aplicare al plăcilor de paie este unul destul de simplu. Plăcile sunt ușoare, se redimensionează ușor iar prinderea respectiv finisarea sunt destul de simple și ușoare.

Produsul a fost gândit să vină în ajutorul celor care își doresc să o aplice în regie proprie. Așa că, în cele ce urmează, încercăm să vă explicăm pas cu pas cum se aplică și finisează sistemul de termoizolații format din plăci de paie presate și cusute marca SSH TERRA. Promitem că în acest scop, în scurt timp vom încărca și material video pe canalul nostru de YouTube!

Să începem :

1.Pregătirea suprafeței – este bine să stabilim încă de la începuturi faptul că orice sistem de termoizolație am folosi, acestea vor avea eficiență maximă dacă ele au contact direct pe toată suprafața cu peretele care urmează a fi termoizolat. Acest aspect este cu atât mai important la sistemele de termoizolare naturale, deoarece „golurile de aer” dintre perete și plăci, în loc să „termoizoleze mai bine ”, creează de fapt efect „de horn” ceea conduce la producerea condensului care în exces ar deteriora plăcile de paie, în acest caz.

Astfel, din orice material natural ar fi construit peretele casei vechi (căărămidă, lut, lemn, light-straw, cordwood, etc) străduiți-vă ca înainte de aplicarea plăcilor de paie să aveți un perete relativ drept, plan. Pot rămâne denivelări dacă sunt line, deoarece plăcile de paie au capacitatea de a se mula, fiind ușor maleabil.

La casele din lemn, cu denivelări bruște (găuri, lemn nealiniat), etc și multe recomandăm o tencuială grosieră (fie lut, fie var), de nivelare, iar după uscarea acesteia se pot aplica plăcile.

Dacă aveți ornamente în relief, recomandăm să le îndepărtați. Se pot reface din tencuială (sau altă modalitate) ulterior.

Evitați contactul plăcilor de paie cu tencuieli pe bază de ciment sau alt material care conține adezivi sintetici! Îndepărtați aceste materiale! Folosiți doar cele naturale (lut sau/și var)

2. Redimensionarea plăcilor – redimensionarea se poate face cu o fierăstrău electric special (vezi și împrumută dacă e cazul de AICI), marca Dewalt sau se poate încerca cu cuțitul cu lamă ondulată, recomandată special pentru termoizolații maleabile.

Aplicați placa pe perete,imediat după tăiere. Dacă e cazul, puteți să coaseți marginea. Ac și ață specială puteți să cumpărați de la noi. Vezi AICI despre ce este vorba!

3. Prinderea plăcilor : Pentru plăcile de paie in nici un caz nu se folosește adeziv sau nu se vor aplica în tencuială proaspătă. 

Plăcile de paie se fixează cu cuie și dibluri (dotate cu rozete) din plastic (acestea sunt ideale, dar se pot folosi și dibluri de plastic cu cuie metalice. Din cauza metalului poate apărea punte termică, deci peste cui, in gaura diblului se recomandă un dop cu rol termoizolant).

In cazul caselor din lemn (grinzi, bârne, scândură, etc) se pot folosi rozete de polistiren cu șuruburi de lemn, dar neapărat să aplicați un dop din material termoizolant peste capul șurubului in gaura rozetei. 

Plăcile de paie sunt cusute cu ață. Ar fi extrem de neplăcut și deloc benefic pentru produs ca ața să se înfășoare pe burghiu sau pe șurubul de lemn. Pentru a evita acest lucru, am creat această unealtă.

Dimensiunile tubului – pe care trebuie să le luați în calcul atunci când alegeți burghiul sau șurubul sunt : 120 mm lungime și 12 mm diametrul interior. Ghidajul poate fi achiziționat AICI!

Plăcile de paie SSH TERRA sunt ușor maleabile. Cu o ușoară compactare (bătătorire manuală sau cu ajutorul unei  scânduri) ele se îmbină suficient de bine ca să nu apară poduri termice.

4. Finisarea plăcilor de paie : Un avantaj al plăcilor de paie este faptul că montarea dar mai ales finisarea (tencuirea) acestora se poate face foarte simplu și chiar ieftin. 

Cel mai ieftin (dar și eficient) mod de finisare este cu tencuiala de var. Nisip (3 părți) și var pastă (1.5 părți) amestecat în betonieră cu apă.

De altfel și la asta se poate economisi (fără a face rabat la calitate, eficiență), tencuind cu lut (din proximitatea șantierului) cu condiția că în straturi sa se adauge succesiv var pastă, ultimul, cel de finisaj (și vopseaua) să fie pe bază de var.

Pretențioșii pot apela la tencuieli naturale prefabricate de la Caminota, Kerakoll sau Natural paint (Kreudezeit)

Important este ca in orice caz, finisajul sa fie din material natural, permeabil. Să “respire”; pereții. 

Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger