Pași montare termoizolație din plăci de paie
1.Pregătirea suprafeței
Este bine să stabilim încă de la început faptul că orice sistem de termoizolație am folosi, acestea vor avea eficiență maximă dacă ele au contact direct pe toată suprafața cu peretele care urmează a fi termoizolat. Acest aspect este cu atât mai important la sistemele de termoizolare naturale, deoarece „golurile de aer” dintre perete și plăci, în loc să „termoizoleze mai bine”, creează de fapt un efect „de horn”, ceea conduce la apariția condensului, care în exces ar deteriora termoizolația de plăci de paie, în acest caz.
Astfel, din orice material natural ar fi construit peretele casei vechi (cărămidă, lut, lemn, light-straw, cordwood, etc) străduiți-vă ca înainte de aplicarea plăcilor de paie să aveți un perete relativ drept, plan. Pot rămâne denivelări dacă sunt fine, deoarece plăcile de paie au capacitatea de a se mula, fiind un produs ușor maleabil.
La casele din lemn, cu denivelări bruște (găuri, lemn nealiniat, etc.) recomandăm o tencuială grosieră (fie lut, fie var), pentru nivelarea suprafeței, iar după uscarea acesteia se pot aplica plăcile.
Dacă aveți ornamente în relief, recomandăm să le îndepărtați. Se pot reface din tencuială (sau altă modalitate) ulterior.
! Evitați contactul plăcilor de paie cu tencuieli pe bază de ciment sau alt material care conține adezivi sintetici! Îndepărtați aceste materiale! Folosiți doar cele naturale (lut sau/și var)
2. Redimensionarea plăcilor
Redimensionarea se poate face cu o fierăstrău electric special - fierăstrău tip aligator, marca DeWalt, sau se poate încerca cu cuțitul cu lamă ondulată, recomandată special pentru termoizolații maleabile.
Motivul pentru care recomandăm acest fierăstrău este precizia dată de cele două lame care au mișcări opuse una față de cealaltă, astfel materialul (ușor maleabil) nu se poate mișca în procesul de redimensionare.
*Notă: fierăstrăul se poate închiria de la magazinele mari de bricolaj. Preț aproximativ pe zi: 70 RON.
Recomandăm aplicarea plăcii pe perete, imediat după tăiere. Dacă e cazul, puteți să coaseți marginea plăcii cu acul și ața dedicate plăcilor de paie.
Acestea pot fi utile dacă în timpul redimensionării se desface din greșeală marginea plăcii.
3. Prinderea plăcilor
! În cazul termoizolației cu plăci de paie, în nici un caz nu se folosește adeziv sau nu se vor aplica peste tencuiala proaspătă!
Plăcile de paie se fixează cu cuie și dibluri (dotate cu rozete) din plastic (acestea sunt ideale, dar se pot folosi și dibluri de plastic cu cuie metalice. Din cauza metalului poate apărea punte termică, deci peste cui, în gaura diblului se recomandă un dop cu rol termoizolant).
Fie că este vorba de un diblu cu cui, sau de o rozetă cu șurub de lemn, trebuie evitată o strângere atât de puternică încât rozeta să intre în sistemul de termoizolație. Piedica de metal din imaginile de mai jos vă poate ajuta în această problemă.
În cazul caselor din lemn (grinzi, bârne, scândură, etc.) se pot folosi rozete de polistiren cu șuruburi de lemn, dar neapărat să aplicați un dop din material termoizolant peste capul șurubului in gaura rozetei.
Plăcile de paie sunt cusute cu ață. Ar fi extrem de neplăcut și deloc benefic pentru produs ca ața să se înfășoare pe burghiu sau pe șurubul de lemn. Pentru a evita acest lucru, am creat această unealtă denumită ghidaj pentru burghiu.
Dimensiunile tubului – pe care trebuie să le luați în calcul atunci când alegeți burghiul sau șurubul sunt : 120 mm lungime și 12 mm diametrul interior.
Plăcile de paie SSH TERRA sunt ușor maleabile. Cu o ușoară compactare (bătătorire manuală sau cu ajutorul unei scânduri) ele se îmbină suficient de bine ca să nu apară poduri termice.
4. Finisarea plăcilor de paie
Un avantaj al plăcilor de paie este faptul că montarea dar mai ales finisarea (tencuirea) acestora se poate face foarte simplu și economic.
Cel mai ieftin (dar și eficient) mod de finisare este cu tencuiala de var după rețeta: nisip (3 părți) și var pastă (1.5 părți) amestecat în betonieră cu apă.
De altfel și la asta se poate economisi (fără a face rabat la calitate, eficiență), tencuind cu lut (din proximitatea șantierului) cu condiția că în straturi sa se adauge succesiv var pastă, iar ultimul strat de finisaj precum și vopseaua să fie pe bază de var.
Dacă nu aveți acces la o sursă locală de materiale sau nu dispuneți de timp, puteți apela la tencuieli naturale prefabricate de la Caminota.
Important este ca orice variantă alegeți, finisajul sa fie din material natural, permeabil, pentru a permite pereților să “respire”.